Tisztelt Munkáltató!

Tisztelt Munkáltató Partnerünk!

 

Az utóbbi hetekben több kérdés érkezett hozzánk a SZÉP-kártya juttatás utáni szakképzési hozzájárulás-fizetési kötelezettséggel kapcsolatban.

2021. január 28-án és 29-én megjelent több kormányrendelet, amelyek együttesen segítenek tisztázni – legalábbis az első negyedévre – a kérdést. A veszélyhelyzet ideje alatt igénybe vehető szakképzésihozzájárulás-fizetési kedvezményről szóló 22/2021. (I.28.) kormányrendelet 2021. január 1-től mentesítette a SZÉP-kártya juttatást a szakképzési hozzájárulás alól, a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) kormányrendelet pedig meghosszabbította a mentesség hatályát, jelenleg március 1-ig, a veszélyhelyzet végéig.

Fentiek alapján jelenleg 2021. január 1. és március 1. között nem kell megfizetni a szakképzési hozzájárulást a béren kívüli juttatások és az egyes meghatározott juttatások után.

A jogszabályok értelmezéséről a NAV honlapján itt olvashatnak tájékoztatót.

Folyamatosan figyeljük a jogszabályok alakulását, és amennyiben további hosszabbításra kerül sor – ami az eddigiek alapján valószínűsíthető – ismét tájékoztatjuk Önöket.

 

OTP PénztárszolgáltatóTájékoztatás az Azonnali Fizetési Szolgáltatás indulásáról

2020. március 2-ától jelentősen megújult az elektronikus banki átutalások kezelése Magyarországon, mivel a legtöbb átutalás egy új, a korábbiaknál sokkal gyorsabb csatornán, az ún. Azonnali Fizetési Szolgáltatás keretében történik.

Az újítás lényege, hogy az

  • elektronikus felületen,
  • forintban vezetett számláról, belföldön vezetett számlára indított,
  • legfeljebb 10 millió forint összegű,
  • egyedi (nem kötegelt/csoportos),
  • jövőbeni értéknapot nem tartalmazó

átutalások az év 365 napján, a nap 24 órájában az indítástól számított néhány másodpercen belül teljesülnek, azaz rendelkezésre fognak állni a címzett fél számláján.

Az azonnali fizetési rendszerhez a SZÉP-kártya is csatlakozott, azonban a termék jellegzetességei miatt az azonnali fizetések kapcsán életbe lépett változások közül csak egy érinti a SZÉP-kártyát, mégpedig hogy a munkáltatói utalások a korábbiakhoz képest gyorsabban fognak megérkezni a munkavállalók SZÉP-kártya számláira, ha az utalás megfelel a fent felsorolt feltételeknek.

Az OTP Pénztárszolgáltató az elutalt juttatásnak a munkavállalók nálunk vezetett SZÉP-kártya számláin történő jóváírásért felel, ezért ha munkáltatóként a tranzakció indításával kapcsolatos kérdése van, kérjük, hogy első lépésben érdeklődjön számlavezető bankjánál.

Amennyiben az Ön, mint munkáltató számlavezető bankja az OTP Bank, az azonnali átutalásokról itt olvashat részletes tájékoztatást.

Az azonnali fizetésekkel kapcsolatos, SZÉP-kártyát érintő további információkat a Gyakran ismételt kérdések között találhat.
 

Általános információk

Munkavállalói számára az OTP SZÉP kártya három alszámláján biztosíthat béren kívüli juttatásokat. 2020-ban a szálláshely alszámlára évi 225 000, a vendéglátás alszámlára évi 150 000, a szabadidő alszámlára évi 75 000 forint értékben adható kedvezményesen adózó béren kívüli juttatásként (17,5% SZOCHO + 15% SZJA, összesen 32,5%).

A kártyabirtokosok a szálláshely alszámlát szálláshely-szolgáltatásra, belföldi utazásszervezésre (előre összeállított utazási csomagokra),gyógyfürdő- és strandbelépőre, illetve a szálláshely-szolgáltatással egyidejűleg a szálláshelyen igénybe vehető bármely szolgáltatásra; a vendéglátás alszámlát éttermi és mozgó valamint egyéb vendéglátásra (például házhozszállítás, közétkeztetés), gyógyfürdő- és strandbelépőre, illetve a szálláshely-szolgáltatással egyidejűleg a szálláshelyen igénybe vehető bármely szolgáltatásra; a szabadidő alszámlát egészségügyi szolgáltatásokra, kulturális programokra, állatkerti és vidámparki belépőre, sport, szabadidős és wellness tevékenységekre, sportrendezvények részvételi díjára, fürdők és élményparkok igénybevételére, belvízi séta- és kirándulóhajókra, idegenvezetésre és szálláshely-szolgáltatásra használhatják fel. A szálláshely-szolgáltatás,a gyógyfürdő- és strandbelépő a SZÉP-kártya mindhárom alszámlájáról fizethető.

Munkáltatóként lehetősége van egyszerű, kényelmi szolgáltatásunk igénybevételére szerződni, melynek köszönhetően az OTP SZÉP Portál (www.otpportalok.hu) felületen lekérdezhetik, és egy egységes szerkezetű állományban megkaphatják a munkavállalóik SZÉP-kártya számlaszámait. A SZÉP-kártya szolgáltatás nyújtására vonatkozó szerződést a munkavállalókkal szükséges megkötnie az OTP Pénztárszolgáltató Zrt.-nek.

A szerződéskötés megkönnyítése érdekében a szerződéses adatokat kitöltheti honlapunkon is.

A szolgáltatás díjmentes.

Ha Ön már szerződött Munkáltatónk, a bejelentkezést követően egy excel állományban kell feltölteni a Portálra munkavállalóik meghatározott adatait, melyet a számlaszámokkal kiegészítve ad vissza a Portál. Csak azon munkavállalók esetében lehetséges a számlaszám átadása, akik rendelkeznek OTP Széchenyi Pihenőkártya keretszerződéssel.

Az OTP Pénztárszolgáltató Zrt. évek óta meghatározó szereplője a hazai Cafeteria piacnak. Új fejlesztéseink révén nemcsak szolgáltatni tudjuk  termékeinket, hanem OTP Cafeteria szoftverünkkel a nyilatkoztatáshoz szükséges cafeteria adminisztrációt is segítjük. Az alábbi videón bemutatjuk az OTP Cafeteria szoftver működését. Video megtekintése
 

template_error_txt